metoda czynnika calkujacego
ohno: rachunek rozniczkowy
2x2y' + y = 4
prosilbym o pokazanie jak to rozwiazac metoda czynnika całkujacego
27 sty 21:40
27 sty 22:07
Mariusz:
P(x,y)=y−4
Q(x,y)=2x
2
(y−4)dx+2x
2dy=0
27 sty 22:14
ohno: widzialem ten artykuł aczkolwiek nie pomógł mi w zrobieniu tą metodą podanego przeze mnie
przykładu
27 sty 22:14
Mariusz:
Masz dwa czynniki całkujące więc wystarczy je tylko podzielić
27 sty 22:16
Mariusz:
| | 1 | |
F(x,y)= |
| e−1/(2x)x2(y−4)=0 |
| | x2 | |
F(x,y)=(y−4)e
−1/(2x)
(y−4)e
−1/(2x)=C
y−4=Ce
1/(2x)
y=4+Ce
1/(2x)
Czynniki całkujące można było łatwo znaleźć ponieważ jest to równanie
zarówno o rozdzielonych zmiennych jak i liniowe
27 sty 22:28
jc: Te same rachunki, ale nieco inaczej.
Zaczynasz od równania jednorodnego: 2x
2 u'+u=0.
Szczególne rozwiązanie równania niejednorodnego jest oczywiste y =4.
| | 1 | |
Zatem y = 4 + C exp( |
| ). |
| | 2x | |
27 sty 23:29
jc: Zamiast z powinno być u.
27 sty 23:29
Mariusz:
Ja wyszedłem od tego że to równanie jest liniowe więc istnieje czynnik całkujący jest zależny
od jednej zmiennej
Później zauważyłem że jest to także równanie o rozdzielonych zmiennych
i stąd drugi czynnik całkujący
Równanie można rozwiązać w pamięci o ile wcześniej zapamiętamy czynniki całkujące dla
pewnych szczególnych równań różniczkowych
Czynniki całkujące wybranych równań
Równanie o rozdzielonych zmiennych
m
1(x)n
1(y)dx+m
2(x)n
2(y)dy=0
Równanie jednorodne
P(x,y)dx+Q(x,y)dy=0
| | 1 | |
μ(x,y)= |
| |
| | xP(x,y)+yQ(x,y) | |
Równanie liniowe
y'+a(x)y=b(x)
μ(x)=exp(∫a(x)dx)
Równanie Bernoulliego
y'+p(x)y=q(x)y
r
μ(x,y)=exp((1−r)∫p(x)dx)y
−r
28 sty 09:34