pomóżcie :(
Asia: 4x3+8x−12=0
27 sty 21:24
Jerzy:
Podziel przez: ( x −1)
27 sty 21:25
Maryla27:
4x3 + 8x − 12 = 0 |:4
x3 + 2x − 3 = 0
x3 + 2x − 3 = 0
x3 −x2 + x2 −x + 3x − 3 = 0
x2(x−1) + x(x − 1) + 3(x−1) = 0
(x − 1)(x2 + x + 3) = 0
x − 1 = 0 V x2 + x + 3 = 0
x1 = 1
x2 +x + 3 = 0
Δ = 1 − 4 * 1 * 3 = −11 < 0 brak pierwiastków
x = 1
dodatkowe obliczenia
x3+2x−3=0
dzielniki wyrazu wolnego
13+2*1−3=1+2−3=0
1 jest pierwiastkiem wielomianu. Wielomian jest podzielny przez dwumian (x−1)
grupuję wyrazy
27 sty 23:28