wzór Maclaurina
Gaunt: Oszacuj błąd przybliżenia:
cosx≈ex(1−x) dla 0<3x<1 oraz dla 0< x <1
Ogólny schemat rozwiązania znam. Nie rozumiem tylko jak cosinus został przybliżony przez ex?
27 sty 20:58
jc: Należy policzyć najmniejszą i największą wartość różnicy
cos x − (1−x)ex na zadanych przedziałach.
27 sty 21:17
Gaunt: Wcześniej, w poprzednim zadaniu szacując dokładność przybliżonych wzorów korzystałam z reszty
postaci Lagrange'a.
Szacując błąd przybliżenia wystarczy ta różnica, czy w tym przypadku wynika to z tego, że nie
jestem w stanie wyrazić reszty postaci Lagrange'a? Czym różnią się te przypadki?
27 sty 21:31
Gaunt: Rozpiszę wcześniejszy przykład. Proszę przy okazji o sprawdzenie
Oszacuj błąd przybliżenia:
| | −π | |
(a) 3sinxcosxcosx(2x)≈3x−8x3 dla x∊( |
| ,0) |
| | 16 | |
| | 3 | |
3sinxcosxcos(2x)= |
| sin4x |
| | 4 | |
Wzór Maclaurina miałby postać:
| | 3 | | cos4c | |
|
| sin4x=3x−8x3+16*48 |
| x5 |
| | 4 | | 5! | |
| | cos4c | | −π | |
Więc błąd przybliżenia: |cos4x−(3x−8x3)|=|16*48 |
| x5| dla x= |
| i cos4x=1. |
| | 5! | | 16 | |
Czy to jest dobrze?
(b) cosx≈ex(1−x) dla 0<3x<1 oraz dla 0< x <1
Oryginał zadania:
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~pietrasz/listy/am2.pdf
Zadanie 20.
27 sty 22:12