Rownanie trygonometryczne
Macko z Bogdanca: Rownanie trygonometryczne, dobrze?
sinx+sin2x=sin3x
sinx−sin3x+sin2x=0
| | x−3x | | x+3x | |
2sin |
| cos |
| +sin2x=0 |
| | 2 | | 2 | |
2sin(−x)cos2x+sin2x=0
−2sinxcos2x+2sinxcosx=0
−2sinx(cos2x−cosx)=0
−2sinx=0 v cos2x−cosx=0 cosx=t
v 2cos
2x−cosx−1=0
v 2t
2−t−1=0
itd.
27 sty 20:51
Adamm: ok
po tym jak dostałeś cos(2x)−cosx=0 możesz od razu cos(2x)=cosx i 2x=x+2kπ lub 2x=−x+2kπ
27 sty 20:53
Macko z Bogdanca: Super,dziekuje, nie pomyslalem o tym
27 sty 20:56