wyrażenia algebraiczne
wojtek: znajdz pierwiastki wielomianu w(x) i określ ich krotność.
w(x) = (x+1)5 + (x+1)4
dlaczego w odpowiedziach mam
−2 ( pierw. jednokrotny) −1( pierw czterokrotny)
27 sty 20:27
Adamm: W(x)=(x+1)5+(x+1)4=(x+1)4(x+1+1)=(x+1)4(x+2)
27 sty 20:29
wojtek: dlaczego tak sie robi, jakieś twierdzenie?
27 sty 20:31
Adamm: tak, twierdzenie delty ujemnej
27 sty 20:35
wojtek: serio pytam, co mi po tym, żze mi dobrą odpowiedź dałeś jak nie wiem dlaczego tak się to
zapisuje

dlaczego (x+1)
5 zmieniło się na x+1+1
27 sty 20:37
Adamm: nie zamieniło się
jeśli masz a+a*b to oczywiście możesz a wyjąć przed nawias i dostaniesz a(1+b), podobnie tutaj,
wyjąłem przed nawias (1+x)4
27 sty 20:41
wojtek: dlaczego dodawanie (x+1)4 + (x+1)5 zmieniło sięna mnożęnie (x+1)4(x+1+1)*
27 sty 20:41
wojtek: okej dzięki xd
27 sty 20:41