Wyznaczanie granic
tracer971: Wyznacz granicę ciągu an=(p+1)n2+pn/(p2−1)n2+3n+1 w zależności od parametru p.
Nie wiem jak to wyznaczyć. Proszę o pomoc 😁
Dzięki z gòry.
27 sty 20:14
Jerzy:
Na początek przeanalizuj: p = 1 oraz p = −1
Potwem podziel licznik i mianownik przez n2
27 sty 20:21
tracer971: (p+1)+p/n / (p2−1)+3/n+1n2=1/p−1
Jak p=1 to wychodzi ∞/0 a jak p=−1 to −1/2 a w odpowiedziach mam −1/3
27 sty 20:25
27 sty 20:28
27 sty 20:29
Jerzy:
| | 2n2 + n | |
an = |
| ... oczywiście. |
| | n2 + 3n +1 | |
27 sty 20:30
Tracer971: Dzięki
27 sty 20:33
Tracer971: Dzięki
27 sty 20:33
27 sty 20:34