Wartośc bezwzględna.
Calus: Rozwiąż układ równań:
Dlaczego nie rozpatrujemy dwóch mozliwości: x=−1−2y i x=1+2y, a tylko pierwszą z nich?
27 sty 19:52
Jerzy:
Dla x ≥ 0:
2x + 4y = −2
x + y = 1
Dla x< 0:
−2x + 4y = − 2
x + y = 1
27 sty 19:55
Calus: Wtedy wychodzą dwa różne rozwiązania, w odpowiedziach jest tylko jedno.
y=−2 x=3
27 sty 19:58
Jerzy:
A jakie drugie wychodzi ?
27 sty 20:01
Calus: y=0, x=1?
27 sty 20:03
Jerzy:
Dla x < 0:
−2x + 4y = −2
2x + 2y = 2
6y = 0 ⇔ y = 0
x = 1 − 0 = 1 ( sprzeczne z założeniem )
27 sty 20:04
Adamm: to skoro x=1 to nie spełnia założeń (założyliśmy że x<0)
27 sty 20:05
Calus: Racja! Dziękuję bardzo.
27 sty 20:05
Calus: | | ⎧ | 2|x|+y=0 | |
| A przykład | ⎩ | x−|y|=1 | należy rozpatrywać w 4 przypadkach?
|
27 sty 20:08
Adamm: y=−2|x|
x−|−2|x||=1
x−2|x|=1
rozwiązujesz równanie
27 sty 20:09