matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
współczynnik
Whale:
Oblicz współczynnik stojący przy a
7
: (a
3
+ ( 3/
√
a
) )
7
27 sty 19:11
Adamm:
3
7
n
3
(a
3
+
)
7
=∑
n=0
7
a
3n
(
)
7−n
=
√
a
√
a
7
n
=∑
n=0
7
3
7−n
a
3,5n−3,5
interesuje nas dla n=3
7
3
7*6*5
3
4
*
= 3
4
*
=2835
6
27 sty 19:18