Przez punkt lezacy wewnatrz trojkata poprowadzono 3 prosterownolegle do bolow trojakta
proste te dziela trojkat na 3 trojkaty P1 P2,P3 i trzy rownolegloboki R1,R2 R3
WIedzac z epola otrzymanych rownleglobokow sa rowne odpowiednio Pr1 , Pr2 Pr3 znalezc pola
powierzchni otrzymanych trojkatow
Oznaczylem katy trojkata A, B C
Oznaczylem boki rownolegloboku R3 przez x i y
Oznaczylem tez katy jako katy odpowiadajace (dwie proste rownolegle przeciete sieczna
Pole rownolrgloboku = iloczyn dwoch bokow * sinus kata zawartego miedzy nimi
We wskazowce jest Rozwazyc rownilegloboki i przylegle do nich trojkaty
mamy wtedy
4Pp1*Pp2= P2r3
4Pp2*Pp3= P2r1
4Pp1*Pp3= P2r2
Z tych rownan wyznaznaczamy
| pr2*Pr3 | ||
Pp1= | ||
| 2Pr1 |
| Pr1*Pr3 | ||
Pp2= | ||
| 2Pr2 |
| Pr1*Pr2 | ||
Pp3= | ||
| 2Pr3 |
wg oznaczeń na rysunku:
Dla ułatwienia w zapisach:
T1− pole Δ1
R1 − pole równoległoboku 1
R1=a*b*sinα
| 1 | 2T1 | |||
T1= | *z*a*sinα⇔sinα= | |||
| 2 | z*a |
| 1 | 2T3 | |||
T3= | *b*x*sinα⇔sinα= | |||
| 2 | x*b |
| 2T1 | 2T3 | |||
R12=a2*b2*sin2α=a2*b2*sinα*sinα=a2*b2* | * | ⇔ | ||
| z*a | x*b |
| a*b*4T1*T3 | ||
R12= | ||
| x*z |
| a | x | |||
Δ1∼Δ3⇔ | = | ⇔a*b=x*z⇔ | ||
| z | b |
Na razie CI bardzo dziekuje . Musze to rozpracowac sobie .
Mam pytanie do tego
Dlaczego bierzemy pola do potegi drugiej ?
| 2T1 | ||
T1=0,5* z*f*sinγ⇒sinγ= | ||
| z*f |
| 2T2 | ||
T2= 0,5*e*y*sinγ⇒sinγ= | ||
| e*y |
| e*f*4T1*T2 | ||
R32= e2*f2*sin2γ= | ||
| z*y |
| z | e | |||
Trojkaty nr 1 i nr 2 sa podobne na posdatwie cechy KKK wiec | = | ⇒z*y= e*f | ||
| f | y |
| 2T1 | ||
T2= 0,5*c*y*sinβ⇒sinβ= | ||
| c*y |
| 2T3 | ||
T3= 0,5*x*d*sinβ⇒sinβ= | ||
| x*d |
| c*d | ||
R22= c2*d2*sin2β= | {y*x} | |
| 4T2*T3 |
| c | ||
Trojkaty nr 2 i nr3 sa podobne na podsatwie cechy KKK wiec z tego mamy | = x}{d} ⇒c*d= | |
| y |
| R12 | T1 | ||
= | |||
| R22 | T2 |
| R12 | ||
T1= | *T2 | |
| R22 |
| R12 | ||
R32=4* | *T2*T2 | |
| R22 |
| R22 | ||
T22=R32* | ||
| 4R12 |
| R3*R2 | ||
T2= | ||
| 2R1 |
Dziekuje . zaraz to sobie przeanalizuje