liczby zespolone
dawid: Nie mam pomysłu, podpowie ktoś?
(z*)6 = 4|z|2
z* − sprzężenie zespolone
27 sty 18:43
Benny: Przejdź na postać wykładniczą/trygonometryczną
27 sty 18:46
Adamm: (z*)6−4|z|2=0
(z*)3=2|z| lub (z*)3=−2|z|
teraz będzie łatwiej
27 sty 18:54
dawid: dzięki, ale pierwsze muszę coś łatwiejszego ogarnąć:
| | (−1−i√3)15 | | 2 | | ei*4*15π3 | |
1) |
| = |
| * |
| = |
| | (1+i)20 | | √2 | | ei*20π4 | |
=
√2*e
15πi, zgadza się?
2) e
1+π*i2 =
e*e
π*i2
to pierwsze e to można tak zostawić jak jest?
27 sty 20:11
jc:
(z*)6 = 4|z|2
Liczymy moduł z obu stron
|Z|6 = 4|z|2
z=0 lub |z|4=4
Mamy więc z=0 lub z6 = 8 (sprzężenie pomijam, możemy przyłożyć sprzężenie
do obu stron równania)
Zatem z=0, ± √2, (±1 ± i√3)/√2 (znaki wybieramy niezależnie)
27 sty 21:12
dawid: z6 = 8 nie rozumiem, skad to sie wzielo?
27 sty 22:50
jc: Masz dwa przypadki: z=0 i z≠0. Jeśli z≠0, to |z|4 = 4, a wtedy |z|2=2, 4|z|2=8.
czy po prawej stronie równania masz 8.
Równanie (z*)6 = 8 jest równoważne z równaniem z6=0
(wystarczy przyłożyć sprzężenie).
27 sty 22:56
dawid: rozwiązanie tego z zależności, że z = x +iy byłoby raczej ciężkie?
a jak się do tego zabrać?
z4 −3z3 + 2z2 +z +5 wiedząc, że 2−i jest pierwiastkiem
27 sty 23:02
jc: Jeśli to prawda, to również 2+i jest pierwiastkiem (wielomian ma współczynniki
rzeczywiste). Oznacza to, wielomian dzieli się przez wielomian
(z−2−i)(z−2+i) = (z−2)2+1 = z2−4z+5. Spróbuj podzielić.
27 sty 23:18
Mila:
z4 −3z3 + 2z2 +z +5=0
z1=2−i
z2=2+i
W(z)=z4 −3z3 + 2z2 +z +5
W(z) jest podzielny przez :
p(z)=[z−(2−i)]*[z−(2+i)]
p(z)=(z−2+i)*(z−2−i)=z2−2z−iz−2z+4+2i+iz−2i−i2=z2−4z+5
(z4 −3z3 + 2z2 +z +5):(z2−4z+5)=z2+z+1
−(z4−4z3+5z2)
=============
z3−3z2+z
−( z3−4z2+5z)
===========
z2−4z+5
−(z2−4z+5)
=========
0
W(z)=(z2+z+1)*(z2−4z+5)
zostaje do rozwiązania
z2+z+1=0
Δ=−3= 3i2)
dokończ
27 sty 23:25
dawid: bardzo dziękuje za pomoc
27 sty 23:57
dawid: jc jestes jeszcze?
28 sty 00:56