zespolone
Paweł: Mam pytanie, chodzi o liczby zespolone.
| | 1 | |
z3= |
| to argumenty liczby ''a'' będą ujemne? Chodzi mi o postać trygonometryczną i |
| | a | |
liczenie pierwiastków
27 sty 18:21
Jerzy:
a co to jest "argument liczby a" ?
27 sty 18:23
Paweł: Kąt przy sinus i cosinus w postaci trygonometrycznej.
27 sty 18:25
Adamm: podaj na przykładzie o co ci chodzi bo nie idzie zrozumieć
27 sty 18:28
Jerzy:
Jeśli a jest liczbązespoloną,to:
27 sty 18:29
Paweł: | | 1 | |
Jeżeli liczba zespolona z = reiα (r i α ∊R) spełnia równanie z3 = |
| to jakie |
| | a | |
argumenty będzie miała miała liczba ''a''
27 sty 18:31
Paweł: | | α+2kπ | | α+2kπ | |
zk=√|z|(cos( |
| )+i⋅sin( |
| )) Przy ''z'' może być dowolny stopień pierwiastka |
| | n | | n | |
i właśnie
się zastanawiam czy jeśli mam pierwiastek w mianowniku to do ''n'' nie wskoczy minus.
27 sty 18:37