Trygonometria
Kiniaaa: Rozwiąż nierówność oraz zilustruj rozwiązanie na okręgu.
8sin4t−10sin2t+3<0
27 sty 18:18
Jerzy:
Dziwne polecenie ... t jest liczbą zespoloną ?
27 sty 18:31
Kiniaaa: Nie, nie miałam na uczelni liczb zespolonych.
27 sty 18:51
Jerzy:
Rozwiąż nierrówność, zobaczymy co dalej ?
Podstaw: sin2t = k i 0 ≤ k ≤ 1
27 sty 18:55
Kiniaaa: K1=1/2 i K2=3/4
27 sty 19:19
Jerzy:
| | √2 | | √3 | |
Czyli ,miejsca zerowe: sinx = |
| lub sinx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 19:26
Jerzy:

Nie mam pomysłu...może tak:
Zielona pod kątem 45
o
Niebieska pod kątem 60
o
27 sty 19:31
Kiniaaa: A czy jeśli jest do kwadratu to nie należy uwzględnić do tego wartości ujemnych?
27 sty 19:37
Adamm: powinno być osiem kątów
27 sty 19:39
Jerzy:
| | √2 | | √3 | |
Umknęło mi...czyli jeszcze: sinx = − |
| lub x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 19:40
Jerzy:
Adamm ... ze względu na specyficzne polecenie ilustracji rozwiazania myślę,
że wystarczą 4 katy.
27 sty 19:44
Jerzy:
A nie ... dobrze mówisz , 8 kątów
27 sty 19:47
Kiniaaa: Czyli w każdej ćwiartce należy zaznaczyć te katy?
27 sty 20:06
Jerzy:
Tak wszystkie 8 katów rysujesz w jednym kole i zakreślasz ( cieniujesz ) obszary.
27 sty 20:10