Wykonaj działania związane z wzorami skróconego mnożenia
Madzia:): Wykonaj działania: A) −3x(1−4x)−(x−5)=
B) (x²−4x)(3x²+2x7)=
C) 12x−(6x−5)²=
27 sty 18:12
Jack: no wiesz co?
dasz rade !
Pomoge w a)
A)
−3x(1−4x)−(x−5) =
najpierw −3x * (1−4x), mnozymy wszystko razy wszystko czyli
(−3x) * 1 + (−3x)(−4x) = −3x + 12x2
teraz nawias −(x−5) skoro minus stoi przed to wszystko w nawiasie zmienia znaki czyli
jak bylo (x−5) to teraz bedzie −x + 5
zatem otrzymujemy
−3x + 12x2 − x + 5 = 12x2 − 4x + 5
27 sty 19:11