równanie z logarytmem
Ignacy: Cześć, mógłby mnie ktoś naprowadzić?
x−1=lnx
27 sty 17:50
ICSP: Rozwiąż graficznie. Zobaczysz, ze jedynym rozwiązaniem jest x = 1
27 sty 17:52
Ignacy: Graficznie wiem, ale szukam rozwiązania algebraicznie
27 sty 17:54
Adamm: x>0
f(x)=lnx−x+1
podobnia f'(x)<0 dla x>1
czyli funkcja osiąga maksimum dla x=1, f(1)=0, ponieważ funkcja dla przedziałów x<1 rośnie,
a dla x>1 maleje, to osiąga wartość 0 jedynie dla x=1
27 sty 17:55
Adamm: podobnie*
27 sty 17:55
Ignacy: ah, rozumiem, moglem sam na to wpaść, dziękuję Panu bardzo
27 sty 17:56
Adamm: e
x−1=x
e
1−x*x=1
27 sty 18:00