stereometria
Pati18773:

Ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i wysokości h przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i środek wysokości ostrosłupa.
Wyznacz pole otrzymanego przekroju.
Obliczyłam EF=a
√2 EF=GH i nie wiem co dalej
27 sty 15:58
27 sty 16:00
dero2005:
dlaczego EF=GH?
27 sty 17:11
Pati18773: no bo tam prostokąt i trójkąt wychodzi w przekroju ?
27 sty 19:30
5-latek: Nie .
Nie moze byc prostokat bo to nie jest graniastoslup prosty tylko ostroslup
27 sty 19:36
Pati18773: to nie wiem jak mam sie do tego zabrac
27 sty 20:09
5-latek: Ale taki masz rysunek do zadania w ksiazce ?
27 sty 20:18
5-latek:

FG masz policzone
Wedlug mnie tym przekrojem bedzie trojkat FGE
27 sty 20:29
Joanna: a czy wierzchołek E nie powinien leżeć na krawędzi bocznej SC? Ten przekrój przechodzi przez
środek wysokości, ale nie konczy sie na niej, tak mi sie wydaje.
27 sty 21:23
Mila:
Rysunek Pati jest prawidłowy.
Napisz odpowiedź. Liczę.
27 sty 21:34
Mila:

Dane:
a, h
1)
2)
PE II AS jako odcinek łączący środki boków ΔAOS
| | |PC| | | 3 | |
PQ||AS⇔ΔPCQ∼ΔACS w skali k= |
| = |
| ⇔ |
| | |AC| | | 4 | |
3)
KLMN− prostokąt
| | 1 | |
PKLMQN=|KL|*|LM|+ |
| |MN|*|EQ| |
| | 2 | |
| | a√2 | | 1 | | 1 | | a√2 | | 1 | |
PKLMQN= |
| * |
| k+ |
| * |
| * |
| k= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
4)
WΔAOS:
| | 2a2 | | 4h2+2a2 | | √4h2+2a2 | |
k2=h2+ |
| = |
| ⇔k= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
5)
| | 5√2*a | | √4h2+2a2 | | 5a*√8h2+4a2 | |
P= |
| * |
| = |
| |
| | 16 | | 2 | | 2 | |
===============
27 sty 22:29
Pati18773: Tak powinno być
30 sty 14:56