Które wyrazy ciągu (an) są ujemne, a które są większe od 3?
Domino: Które wyrazy ciągu (an) są ujemne, a które są większe od 3?
a) an=n3−5n2−5n+25
b)an=(6n−16) / (2n−7)
c) an=4sin(n(pi/2))
odp
a) an<0 dla n=3 n=4 an>3 dla n=1 n>=6
b) an<0 dla n=3 an>3 dla n>=4
c) an<0 dla n=4k−1 an>3 dla n=4k+1
27 sty 15:32
Jerzy:
a) n3 − 5n2 − 5n + 25 < 0 ⇔ n2(n − 5) − 5(n −5) < 0 ⇔ (n2 − 5)(n−5) < 0
⇔ n ∊ ( −∞;−√5) U (√5,5) ⇔ n = 3 lub n = 4
27 sty 15:41
Domino: n3−5n2−5n+25>3
n3−5n2−5n+22>0
i tak dalej to bedzie dla an>3 ?
27 sty 17:42
Domino: Pomoże ktoś ?
30 sty 14:18
Domino: Halo halo potrzebuje pomocy z tym
1 lut 08:44
5-latek: Tak jak piszesz
nalezy rozwiaac nierownosc n3−5n2−5n+22>0
1 lut 09:16
Domino: A inne przykłady ?
1 lut 09:54