l. zespolone
Robert: Dzień dobry, jak rozwiązać takie równanie na liczbach zespolonych?
z4 = 64
27 sty 15:04
ICSP: (z2 − 8)(z2 + 8) = 0
(z − 2√2)(z + 2√2)(z −2√2i)(z + 2√2i) = 0
z1 = .. z2 = ... z3 = ... z4 = ...
27 sty 15:06
Robert: Rozumie, dziękuje. a jeśli jest taki zapis z4 = −64cosπ to po prostu powstanie z4 = 64 czy na
liczbach zespolonych to inaczej się robi?
Dopiero zaczynam te całe liczby zespolone i troche tych ''głupich'' pytań sie nasuwa.
27 sty 15:11
Jerzy:
Tak.
27 sty 15:12
Robert: A jeśli przy ''z'' byłaby nieparzysta potęga?
27 sty 15:13
Robert: Załóżmy z5 = 1
27 sty 15:13