krótki opis zadania
RoZsTrOjOnY: Geometria − mój odwieczny nemesis...
Czworokąt ABCD jest opisany na okręgu o środku O. Wiadomo, że OA=OC=1 oraz OB=OD=2. Obliczyć
obwód tego czworokąta.
Wiem, ze szukanym czworokątem jest rąb, a rozwiązaniem 4√5, ale nie wiem jak ładnie udowodnić
jego "rąbowatość"
27 sty 15:00
RoZsTrOjOnY: up
27 sty 15:18
g:

Załóż że OB=OD, ale punkty B,O,D nie leżą na jednej prostej. Wówczas nie mogło by
być OA=OC.
| OA | | AB | | AB | |
| = |
| = |
| |
| sinα | | sin(180−β) | | sinβ | |
27 sty 15:22
RoZsTrOjOnY: q, jesteś moim matematycznym bogiem <3
27 sty 15:39