Rozwiąż równanie sinx=1/3
Student nr 2 : Polecenie: Rozwiąż równanie
a)sinx=1/3
e)√2cos(x−π/4)=1/2
Ktoś by mi mógł rozjaśnić jak to się liczy?
Zawsze jak takie zadania były do policzenia to były wartości których znamy kąty...
27 sty 14:51
Adamm: a) sinx=1/3
x=arcsin(1/3)+2kπ ∨ x=π−arcsin(1/3)+2kπ, k∊ℤ
e)
√2cos(x−π/4)=1/2
| | √2 | | √2 | |
x−π/4=arccos( |
| )+2kπ ∨ x−π/4=−arccos( |
| )+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
x=π/4+arccos( |
| )+2kπ ∨ x=π/4−arccos( |
| )+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
27 sty 15:27