zadanie geometria
Kropka:

Na zewnątrz okrągłej wieży o promieniu 5m postawiono płotek o długości 5 m, będący
przedłużeniem promienia wieży. Na jego końcu przyczepiono łańcuch z psem. Jakiej długości
powinien być łańcuch, aby pies dosięgnął do każdego punktu podstawy wieży?
a) 5 (
√3 +
π3 )
b) 5 (
√3 +
2π3 )
c) 10 (
√3 +
π3 )
d) 10 (
√3 +
π6 )
e) 10 (
√3 +
2π3 )
27 sty 14:44
g:
| r | | 1 | |
sinα= |
| = |
| , α=π/6 (30 stopni) |
| r+r | | 2 | |
β = π − (π/2 − α) = 2π/3
L = 2r*cosα + r*β = r*(2*
√3/2 + 2π/3) = 5*(
√3 + 2π/3) (b)
27 sty 15:37
Kropka: super rozwiązanie, ale potrzebne jest na poziomie gimnazjum
27 sty 15:44
Mila:
1) Masz tam Δ ekierkowy [90
o,60
o,30
o− połowa Δrównobocznego o boku (2r)]
| 2r√3 | |
x= |
| =r√3 =5√3 i α=30o |
| 2 | |
2)
Kąt między promieniami 60
o
β=180−60=120
o
| β | |
3) Długość łuku: L= |
| *2π*r |
| 360 | |
| 120 | | 1 | |
L= |
| *2π*5= |
| *10π |
| 360 | | 3 | |
| 10π | | 2π | |
Ł=5√3+ |
| =5*(√3+ |
| ) |
| 3 | | 3 | |
27 sty 17:43
Kropka: super!
27 sty 17:46