Równanie wykładnicze
not4you: 25
1/2x+4
1/2x=2
x+2+5
x−2
doszedłem do takiego czegoś (5/2)
x=3*(5/2)
3 i nie mogę tego ruszyć dalej
27 sty 14:09
grzest: Np. można zastosować tożsamość:
27 sty 14:38
not4you: trochę lipa jak wychodzi wynik w logarytmie, a nie mam do tego niestety odpowiedzi

ale może
ja źle układam równanie no nie wiem w każdym razie polecenie zadania to :
Dane są funkcje f(x)=2
x+1+5
x−5 oraz g(x)=25
x+4
x. Oblicz g(x/2)=f(x+3)
27 sty 15:04
grzest: Logarytmy to nic strasznego.

A więc od początku:
f(x+3)=2
(x+3)+1+5
(x+3)−5=2
x+4+5
x−2
g(x/2)=25
x/2+4
x/2=5
x+2
x
Równanie g(x/2)=f(x+3):
5
x+2
x=2
x+4+5
x−2
5
x+2
x=2
42
x+5
−25
x
Po uporządkowaniu
x=3.
27 sty 15:50
Jerzy:
| 1 | |
x = 3 nie spełnia równania: 5x + 2x = 16*2x + |
| *5x |
| 25 | |
27 sty 15:55
grzest: | 1 | |
"x = 3 nie spełnia równania: 5x + 2x = 16*2x + |
| *5x" |
| 25 | |
L=5
3+2
3=125+8=133
| 1 | |
P=16*23+ |
| *53=16*8+5=128+5=133 |
| 25 | |
L=P.
27 sty 17:27