aa
PrzyszlyMakler:

| | 1 | |
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x) = x + |
| a następnie rozstrzygnij w |
| | x | |
którym punkcie x
1 = log
74 czy x
2= log
73 funkcja przyjmuje większą wartość?
Mam pytanie: bo
D: x ∊ℛ − {−2,2}
rozstrzygnij w którym punkcie x
1 = log
74 czy x
2= log
73 funkcja przyjmuje większą
wartość
x
1> x
2
i jak rozstrzygnąć czy są to liczby z przedziału (1;2) czy (2;+niesk) bez kalkulatora
naukowego?
27 sty 13:59
Jerzy:
A do czego Ci pochodna dla rozstrzygnięcia tej kwestii ?
27 sty 14:04
Jerzy:

Chyba już wiem o co Ci chodzi.... pomogło ?
27 sty 14:14
PrzyszlyMakler: Nie. Ja rozumiem, że log74 > log73 ALE moja funkcja rośnie dla x>2 i maleje dla x<2 więc
aby ustalić dla którego arguemtnu przyjmie ona większą wartośc to muszę oszacować, czy liczba
log74 jest liczbą z zakresu (0;2) czy liczbą z zakresu (2;+niesk) bo to zmienia czy moja
funkcja na tym argumencie rośnie czy maleje a w efekcie czego czy dla argumentu większego czy
mniejszego przyjmie większoą wartość
27 sty 14:20
Jerzy:
Na rysunku, który pokazałem widać ,że obie te liczby należą do przedziału (0,1)
27 sty 14:22
PrzyszlyMakler: A OK. Sorry, chyba nie myśle Dziękuję
27 sty 14:23