Ktokolwiek, cokolwiek?
ZADANKO NA STRZAŁA: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x, dla których każda z liczb x+√2008 oraz x2+√2008
jest liczbą wymierną.
Doszedłem do tego, że z pierwszej informacji w zadaniu x musi spełniać następujący warunek, ale
szczerze mówiąc nie wiem czy w dobrym kierunku zmierzam:
x+2√502=k√5022n , gdzie k i n ∊ N
27 sty 13:45
ZADANKO NA STRZAŁA: i nawet jeśli w dobrą stronę, to nie wiem co dalej z tym zrobić, mehhh...
27 sty 13:46
ZADANKO NA STRZAŁA: jakieś wskazówki?
27 sty 14:05
g:
w1 = x+√2008, x = w1−√2008
x2+√2008 = w12+2008 −2w1√2008+√2008
jeśli to ma być wymierne, to (2w1−1)√2008 musi być wymierne, a to jest niemożliwe.
27 sty 14:13