matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę oznaczoną
Darek:
Oblicz całkę oznaczoną: ∫
1
xe
x
dx 0
27 sty 12:12
Jerzy:
∫xe
x
dx= xe
x
− ∫e
x
dx = xe
x
− e
x
= e
x
(x − 1) ... i licz dalej.
27 sty 12:17
ICSP:
= e
x
(x−1)|
1
0
= 1
27 sty 12:19