fynkcje wymierne
jajko: | 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x2−1) | | x | | x+1 | | x−1 | |
chce rozłożyć na ułamki proste dobrze robię bo mi nie chcą wykść ABC?
27 sty 12:07
ICSP: Dobrze.
27 sty 12:08
jajko: a te abc z układu równań bo dalej nie mg ich wyliczyć ?
27 sty 18:34
jajko: noi nieważne ....
27 sty 18:35
Jerzy:
Sprowadż prawą stronę do wspólnego mianownika i porównaj licznik z 1.
27 sty 18:35
Adamm: | 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x2−1) | | x | | x+1 | | x−1 | |
1=Ax
2−A+Bx
2−Bx+Cx
2+Cx
A+B+C=0
−B+C=0
−A=1
znajdujesz A, B, C z układu równań
27 sty 18:36