Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji parametrycznej
Jakub:
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji parametrycznej:
| ⎧ | x=etcost | |
| ⎩ | y=etsint | dla t=π/4
|
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, męczę się już z tym drugi dzień i błądzę.
27 sty 12:05
g:
dx = (e
tcost−e
tsint)dt = (x−y)dt
dy = (e
tsint+e
tcost)dt = (x+y)dt
| | dy | | x+y | |
styczna będzie miała nachylenie |
| = |
| |
| | dx | | x−y | |
i będzie przechodzić przez punkt (x(π/4), y(π/4))
27 sty 13:25
g:
x0=y0=eπ/4√2/2, x0−y0=0, więc styczna będzie linią pionową.
27 sty 14:29
Jakub: Bardzo dziękuję
27 sty 20:59