Wyznacz granicę funkcji
Darek: Wyznacz granicę funkcji lim e5x − 10x − 1
x−−>0 −−−−−−−−−−−−−−−−−−
sinx
Podstawiłam pod x 0 i wyszedł symbol [0/0] co dalej?
27 sty 11:51
Jerzy:
Zastosuj regułe de l'Hospitala.
27 sty 11:53
ICSP: | | −1 | |
jak na moje wychodzi |
| |
| | ∞ | |
27 sty 11:54
relaa:
Przy wykorzystaniu granic specjalnych.
| | e5x − 10x − 1 | |
limx → 0 |
| = |
| | sin(x) | |
| | e5x − 1 | | 10x | |
limx → 0 |
| − limx → 0 |
| = |
| | sin(x) | | sin(x) | |
| | e5x − 1 | | x | | x | |
limx → 0 |
| • |
| • 5 − limx → 0 10 • |
| = |
| | 5x | | sin(x) | | sin(x) | |
1 • 1 • 5 − 10 • 1 = −5
27 sty 12:00
Jerzy:
| | 5e5x − 10 | | −5 | |
= limx→0 |
| = [ |
| ] = −5 |
| | cosx | | 1 | |
27 sty 12:05