Dowodzik nierówności...
MIERNY: Krótki dowodzik :3
Wykaż, że jeżeli a, b, c są długościami boków trójkąta, p − połową jego obwodu, a r − długością
promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt, to
1/(p−a)2 + 1/(p−b)2 + 1/(p−c)2 ≥ 1/r2
Próbowałem coś z nierówności Couche'go, ale bez żadnego skutku...
Ktoś da radę pomóc?
27 sty 11:35
MIERNY: Chociaż mniej więcej mnie naprowadzić na rozwiązanie?
27 sty 11:58
g: Może coś pomoże równość: pole2 = p(p−a)(p−b)(p−c) = p2r2.
27 sty 12:04
MIERNY: ech... troszkę chyba bliżej celu, ale wciąż nic nad wyraz ciekawego..
27 sty 12:46
g: Mnożąc lewą stronę przez p(p−a)(p−b)(p−c), a prawą przez p
2r
2 dostaniemy
| (p−b)(p−c) | | (p−a)(p−c) | | (p−a)(p−b) | |
| + |
| + |
| ≥ p |
| p−a | | p−b | | p−c | |
Zauważ że p = (p−a) + (p−b) + (p−c)
Podstawiam x=p−a, y=p−b, z=p−c.
| yz | | xz | | xy | |
| + |
| + |
| ≥ x+y+z (mnożę przez 2xyz i przenoszę na jedną stronę) |
| x | | y | | z | |
x
2(y
2+z
2−2yz) + y
2(x
2+z
2−2xz) + z
2(x
2+y
2−2xy) ≥ 0
już chyba widać.
27 sty 13:15
MIERNY: wow
Dziękuję. Nigdy bym do tego nie doszedł
27 sty 13:20