niezaleznosc wektorow
KK: Zbadać liniową niezależność wektorów v1=(1,1,1,3), v2=(−1,2,−1,1), v3=(−1,2,3,13),
v4=(−1,−1,3,9), v5=(1,1,0,0). Wyznaczyć bazę w przestrzeni W=span{v1,v2,v3,v4,v5} oraz
obliczyc dim(W). Pomóglby ktos?
27 sty 10:54
jc: Jeśli od jakiegoś wektora odejmiesz inny pomnożony przez dowolną liczbę,
to zbiór wektorów nadal będzie rozpinał taką samą przestrzeń.
Przekształcaj wektory, aż odpowiedź stanie się jasna.
27 sty 11:12
Jack:
policz rzad macierzy zbudowanej z wektor v1 − v5
27 sty 16:15