Całka
dominika: ∫U{1−2√x}4/{√x} jakim sposobem zacząć liczyć całkę
27 sty 10:15
Jerzy:
Zapis niejasny.
27 sty 10:18
dominika: | | 1−2√x | |
∫ |
| a licznik jest do potęgi 4 |
| | √x | |
27 sty 10:21
dominika: | | −2√x | |
Wyszło mi ze to sie równa − |
| +C a licznik do potęgi 5 |
| | 5 | |
27 sty 10:21
dominika: W odpowiedzi licznik wyglada następująco (−2√x+1)5
27 sty 10:22
dominika: Zgadza sie ?
27 sty 10:23
Jerzy:
Podstaw: 1 − 2√x = t
27 sty 10:23
dominika: A mozesz sprawdzić czy wynik mam dobry?
27 sty 10:24
grzest: Rozumem, że chcesz policzyć całkę
Podstawienie t=
√x powino wystarczyć.
27 sty 10:24
dominika: Podstawilam jak Jerzy
27 sty 10:25
dominika: Zgadzałaby sie moja odpowiedz?
27 sty 10:27
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
= − ∫t4dt = − |
| t5 + C = − |
| (1 − 2√x)5 + C |
| | 5 | | 5 | |
27 sty 10:30
dominika: Tak samo, dzięki wielkie!
27 sty 10:31