+=
stokrotkę: Podaj wartości zmiennych całkowitych (int) a i b oraz rzeczywistych (double) x i y
otrzymane w wyniku wykonania poniższego fragmentu kodu przy założeniu,
że zmienne te mają następujące wartości początkowe:
a=1, b=5,x=5.5, y=5.5 (wartości rzeczywiste należy zapisaćz dokładnościądo 2 miejsc po
przecinku).
1: y=b/10;
2: b+=int(y);
3: b+=a;
4: x=b/a;
5: a++;
6: y=double(a)/10;
27 sty 10:14
stokrotkę: Dobra, już wiem:
1:y = b/10 więc 5/10 = 0 − bo to domyślnie int, więc wyrzuca 0 zamiast 0,5
2:b=b+y, b = 5 + 0 = 5 − y biorę z góry
3:b=b+a, b = 5 + 1 = 6 − b=6
4:x=b/a, x = 6/1 = 6
5: a++ = 2
6: y = 2/10 = 0.2 −> 2 wziąłem z 5:
27 sty 10:32