Oblicz pole obszaru D ograniczonego krzywymi
Studentka : Oblicz pole obszaru D ograniczonego krzywymi
y=sinx
y=cos2x
x=0
dla x≥0
27 sty 09:04
Jerzy:
Tylko takie ograniczenia ?
27 sty 09:12
Studentka : tak
27 sty 09:13
Jerzy:
To wychodzi suma nieskończenie wielu obszarów
27 sty 09:14
Studentka : wiem, czyli nie da się rozwiązać?
27 sty 09:20
Jerzy:
Wg mnie powinno być jeszcze jedno ograniczenie ...masz odpowiedź ?
27 sty 09:21
Studentka : nie mam :<
27 sty 09:22
Studentka : ∫√(4=x)/(4−x)dx
potrafisz zrobić za to dobre podstawienie?
27 sty 09:35
Studentka : chyba już mam
27 sty 09:37
yht:

Obszar normalny względem osi x
bo jest jeden rodzaj linii ograniczającej z góry (czerwona)
i jeden rodzaj ograniczenia z dołu (niebieska linia)
granice całkowania dla x
0 ≤ x ≤ ?
górną granicę całkowania dla x obliczę, rozwiązując równanie sin(x) = cos(2x) i biorąc
| | π | |
rozwiązanie dodatnie, dla 1 ćwiartki czyli x∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
sin(x) = cos(2x)
sin(x) = cos
2(x) − sin
2(x)
sin(x) = 1−sin
2(x) − sin
2(x)
2sin
2(x) + sin(x) − 1 = 0
sin(x) = t, t∊<−1,1>
2t
2 + t − 1 = 0
Δ = 1−4*2*(−1) = 1+8 = 9
√Δ = 3
| | −1−3 | | −4 | |
t1 = |
| = |
| = −1 |
| | 2*2 | | 4 | |
| | 1 | |
sin(x) = −1 lub sin(x) = |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | | 5π | |
x = − |
| + 2kπ, lub x = |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ, k − całkowite |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
warunek x∊(0, |
| ) spełnia tylko x = |
| |
| | 2 | | 6 | |
czyli granice całkowania dla x to
z góry obszar ograniczony jest przez f
2(x) = cos(2x)
a z dołu przez f
1(x) = sin(x)
P = ∫
0π/6 f
2(x) − f
1(x) dx = ∫
0π/6 cos(2x) − sin(x) dx =
| | 1 | |
= |
| sin(2x) + cos(x) |π/60 = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin(2*π/6)+cos(π/6) − |
| sin(2*0)−cos(0) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin(π/3)+cos(π/6) − |
| sin(0)−cos(0) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | | √3 | | 1 | |
= |
| * |
| + |
| − |
| *0−1 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | | 3√3 | | 3√3−4 | |
= |
| + |
| − 1 = |
| − 1 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=area+between+y%3Dcos(2x),+y%3Dsin(x)+from+x%3D0+to+x%3Dpi%2F6
27 sty 09:49
Studentka : dziękuję baaardzo
27 sty 10:12