Obliczyć pole obszaru D ograniczonego krzywymi
Studentka :
x2 +y2 −4x −2y +4=0
y=x
y=0
27 sty 09:02
Jerzy:
...zrób sobie rysunek
27 sty 09:05
Jerzy:
Nie .... źle
27 sty 09:06
Jerzy:

Tutaj masz dobry rysunek ... ustal granice całkowania.
27 sty 09:07
Studentka : od 1 do 3, ale nie wiem jak wyłuskać z tego y, żeby podstawić do wzoru
27 sty 09:14
Jerzy:
Popatrz uważnie na rysunek, jaki to obszar.
27 sty 09:16
Studentka : okrąg
27 sty 09:19
Jerzy:
Masz odpowiedź do tego zadania ?
27 sty 09:20
Studentka : niestety nie, jutro mam za to z tego egzamin :<
27 sty 09:22
yht:

x
2+y
2−4x−2y+4=0
x
2−4x+y
2−2y+4=0
x
2−4x+4−4+y
2−2x+1−1+4=0
(x−2)
2−4+(y−1)
2−1+4=0
(x−2)
2+(y−1)
2=1
S=(2,1), r=1
Pole szukanego (szarego) obszaru P
S policzymy, odejmując od pola trapezu P
t (w którym a=2,
b=1, h=1) pole ćwiartki koła P
ć o promieniu r = 1
P
S = P
t − P
ć
| | (a+b)*h | | (2+1)*1 | | 3 | |
Pt = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | π | |
Pć = |
| * πr2 = |
| *π*12 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Obyło się bez całki
27 sty 09:26
Studentka : dziękuję!
27 sty 09:28