trygonometria
student: Witam, mam "duży mały problem" a mianowicie: jak narysować wykres funkcji f(x)= sinIxI +sin(x)
, czy wystarczy wg wartosci bezwzglednej i bedzie ze dla x≥0 f(x)=2sinx a dla x<0 f(x)=0
27 sty 00:07
eldo: tak
27 sty 00:23
Okil: Tak
27 sty 00:24
student: oo a jak by bylo gdyby Isin(x)I + sin(x) i interesuje mnie jeszcze zbior wartosci sin2(x)
27 sty 00:27
eldo: polecam wolframalpha.com
27 sty 00:30
student: i jeszcze kilka : wyznacz zbiór wartości : f(x)=5cos2(5x) + cos2(5x), oraz I3−7sin(x)I ,
naprawdę z góry dziękuję za okazaną mi tu pomoc dobrym duszyczkom bo trygonometria jest dla
mnie dość ciężka
27 sty 00:32
yht:
f(x) = 5cos2(5x) + cos2(5x)
f(x) = 6cos2(5x)
−1 ≤ cos(5x) ≤ 1
0 ≤ cos2(5x) ≤ 1 |*6
0 ≤ 6cos2(5x) ≤ 6
0 ≤ f(x) ≤ 6
zbiór wartości f(x) = 5cos2(5x) + cos2(5x) jest przedziałem <0,6>.
|3−7sin(x)|
−1 ≤ sin(x) ≤ 1 |*(−1)
1 ≥ −sin(x) ≥ −1 |*7
7 ≥ −7sin(x) ≥ −7 |+3
7+3 ≥ −7sin(x)+3 ≥ −7+3
10 ≥ 3−7sin(x) ≥ −4
10 ≥ |3−7sin(x)| ≥ 0 (wartość bezwzględna nie może przyjmować wartości ujemne więc je ucinamy)
Odp. Zbiór wartości |3−7sin(x)| to <0,10>.
27 sty 08:55
student: Dziękuję za poświęcony czas
28 sty 00:33