Rozwiąż granicę przy pomocy reguły de l'Hospitala
NATA: Rozwiąż granicę przy pomocy reguły de l'Hospitala
x−0
26 sty 23:38
Mariusz:
Liczysz pochodną licznika oraz pochodną mianownika , do policzenia pochodnych
użyj granic wtedy będziesz wiedzieć czy się nie "zapętlisz"
| | ln(1+2x) | 3x | |
limx→0 |
|
| |
| | 3x | sin(3x) | |
| | ln(1+2x) | | 3x | |
limx→0 |
| limx→0 |
| |
| | 3x | | sin(3x) | |
| 2 | |
| ln(limx→0((1+2x)1/(2x))) |
| 3 | |
27 sty 07:41
Jerzy:
Student ma na kolokwium mało czasu...
| | | | 2 | | 2 | | 2 | |
... = limx→0 |
| = limx→0 |
| = [ |
| ] = |
| |
| | 3cos3x | | 3cos3x + 6xcos3x | | 3+0 | | 3 | |
27 sty 08:24
Mariusz:
... a później liczy granice takie jak
Hospitalem
27 sty 08:35
Jerzy:
Mariusz .. po co tak komplikować,liczy pochodne licznika i mianownika
( bez liczenia granic pośrednich, które podałeś ).Tak musi liczyć H dwa razy...
......dwa ilorazy funkcji. 8:24 robi to "od strzała" w jednej linijce
27 sty 08:55
Mariusz:
Jak chcesz policzyć pochodną funkcji trygonometrycznej
| | sinx | |
bez znajomości granicy limx→0 |
| |
| | x | |
| | ex−1 | |
albo pochodną funkcji wykładniczej bez znajomości granicy limx→0 |
| |
| | x | |
| | 1 | |
Do policzenia pochodnej logarytmu przydatna będzie granica limx→∞(1+ |
| )x |
| | x | |
27 sty 09:21
Jerzy:
O czym my rozmawiamy ?
Student wie ( powinien ),że:
(sin3x)' = 3cos3x
27 sty 09:24
jc: Mariusz, po to są twierdzenia i wzory, aby z nich korzystać.
Funkcje trygonometryczne sinus i kosinus oraz funkcja eksponencjalna
w podręcznikach analizy często definiowane są jako sumy szeregów potęgowych
(Rudin, Mikusiński). Wtedy pochodne liczmy inaczej (korzystamy z twierdzenia
o różniczkowaniu szeregu potęgowego).
Oczywiście można inaczej (może tak robią inni autorzy), ale wg mnie podejście
wykorzystujące szeregi potęgowe jest prostsze i ogólniejsze.
27 sty 09:56