rownania liniowe
patryk: układ równań liniowych
x+2y−3z = −4
2x − y −z =−3
x+y + 2z=9
−x+3y+z=8
Ma:
a)ma dokładnie jedno rozwiązanie
b)ma trzy rozwiązania
c)ma nieskończenie wiele rozwiązań w zależności od jednego parametru
d)nie ma rozwiązania
e)ma nieskończenie wiele rozwiązań w zależności od dwóch parametrów
26 sty 22:18
Adamm:
x+2y−3z=−4
2x−y−z=−3
x+y+2z=9
W=−2−2−6−(−1+8+3)=−20
obliczasz Wx, Wy, Wz, stąd obliczasz x, y, z i sprawdzasz czy pasuje do ostatniego
26 sty 22:46
Adamm: na pewno nie będzie nieskończenie wiele, pasuje jedynie a) lub d)
26 sty 22:49