całka
Robert: Dobry wieczór, mam pytanie do takiej całki oznaczonej, ile jest równa całka
∫f(−x) + f(x) dx ? Na przedziale od −2 do 2
26 sty 22:08
Adamm: zakładając że f jest ciągła
∫−22f(−x)+f(x)dx= ∫−22f(−x)dx+∫−22f(x)dx = 2∫−22f(x)dx
26 sty 22:14
Adamm: i oczywiście określona dla x∊<−2;2>
26 sty 22:15
Robert: Jak zniknął ten minus z f(−x)?
26 sty 22:16
Jerzy:
Jeśli funkcja jest nieparzysta, to ta całka wynosi 0
26 sty 22:17
Adamm: ∫−22f(−x)dx
t=−x
−dt=dx
−∫2−2f(t)dt = ∫−22f(x)dx
26 sty 22:18
Robert: To obie odpowiedzi są poprawne?
26 sty 22:25
Robert: Adamm a tam pryz powrocie do x nie zgubiłeś jednego minusa?
26 sty 22:29
Adamm: nie
26 sty 22:40
Robert: czyli ten − przy x zmienia znaki na przedziałach?
26 sty 22:51
Adamm: ∫abf(x)dx = −∫baf(x)dx
26 sty 22:52
Robert: aaa, już rozumiem. Dziękuje
26 sty 22:54
Robert: −∫2−2f(t)dt = ∫−22f(x)dx ale w sumie.. ten minus odwraca te przedziały tak jak napisałeś, ale
jak się stało
że t = x, skoro zakładaliśmy że t = −x
26 sty 22:56
Adamm: czy jak obliczysz ∫01 x dx to wyjdzie inny wynik niż ∫01t dt ?
26 sty 22:59
Adamm: czy t czy x, to nie ma znaczenia przy całce oznaczonej
26 sty 23:01
Adamm: sprawdź jeszcze raz definicję całki oznaczonej (Riemanna lub Darboux)
26 sty 23:04
Robert: Okej, spróbuje doczytać, bo coś z tymi minusami nie moge tego załapać
26 sty 23:06
Robert: Czyli zgodnie z definicją całki Riemanna to nawet jeśli jakaś część wykresu funkcji jest pod
osią x to i tak jej pole jest traktowane
jako dodatnie? Dobrze rozumiem?
26 sty 23:23