Całka oznaczona
Tomek: Witam chce się upewnić czy dobrze zrobiłem przykład:
obliczyć objętość bryły obrotowej powstałej przez obrót wykresu wokół OX
f(x) = ln(
√2x+4) 0<x<1
W poleceniu mamy zamienić granice całkowania podczas podstawiania a więc t=2x+4 i co za tym
idzie granice zmieniają się na 4 i 6.
| | 1 | |
Już pod koniec obliczeń wychodzi mi : |
| π * [(ln(2x+4) *(2x+4) −(2x−4))]i w tym momencie |
| | 2 | |
wstawiłbym za x =6 a następnie 4 i odjął od siebie.
Czy do tego momentu jest wszystko ok?