Szereg Maclaurina
H.E.V: Podaj ile wyrazów rozwinięcia Maclaurina dla e
2x trzeba wziąć aby uzyskać dokładność:
0,00001?
Mam już wzór rozwinięcia:
26 sty 21:39
H.E.V: Odświeżam
26 sty 21:53
jc: Jak definiujesz funkcję w punkcie x=0?
26 sty 21:55
H.E.V: Być może jest to błąd zadania... w takim razie gdybym chciał zrobić to samo, ale dla
e
2x czyli mam wzór rozwinięcia:
26 sty 22:24
H.E.V: i badajmy to dla x = 1/2
26 sty 22:38
Jack: ref?
27 sty 00:26
Pterodaktyl: f(x) = e
2x
x=1/2
| | fn(c) | |
Rn(x) = |
| *xn c∊(0; 1/2) |
| | n! | |
| | 2ne2c | | 1 | |
(1/2)n |
| < |
| |
| | n! | | 100000 | |
n! > e
2c*100000 (≈300000)
n≥9
z taką dokładnością e ≈ M
8(1/2)
27 sty 01:26