"Proste" zadanie tekstowe
MIERNY: Proste zadanie tekstowe.
Pewien człowiek udał się do banku aby podjąć z konta x złotych i y groszy. Zamiast żądanej
kwoty wypłacono mu jednak y złotych i x groszy. Po wydaniu jednej złotówki stwierdził że ma
jeszcze 2 razy więcej pieniędzy niż chciał wybrać z konta. Jaką kwotę zamierzał wybrać?
Kończę z równaniem z dwoma niewiadomymi 98y−199x=100. Co robię źle?
26 sty 21:35
Mila:
rozwiąż w zbiorze liczb całkowitych dodatnich.
2+3x=98
3x=96, x=32
y=1+2*32+1
x=32+98n
y=66+199n, n∊N
Planowana kwota : n=0
x=32 zł
y=66gr
otrzymał
66zł i 32 gr
wydał 1zł i zostało
65zł i 32 gr
65zł32gr:2=32 zł 66 gr zgodność z warunkami zadania.
26 sty 22:15
MIERNY: Dziękuję <3
26 sty 23:00
Mila:
Proszę
26 sty 23:21