Uzasadnij równość
Slawula: Uzasadnij równość
arcsinx+arccosx=π/2
Kombinować z 1 trygonometryczną

Nie mam jakoś na to pomysłu
26 sty 21:14
Slawula: Uzasadnij równość dla {−1,1} Tak miało być
26 sty 21:20
Mila:
| | π | | π | |
arcsinx=α i α∊<− |
| , |
| >⇔x=sinα |
| | 2 | | 2 | |
arccosx=β i β∊<0,π>⇔x=cosβ⇔
| | π | | π | |
sinα=cosβ i α+β= |
| ⇔α= |
| −β |
| | 2 | | 2 | |
sin(
π2−β)=cosβ prawda z wł. tożsamości tryg.
26 sty 21:43
Jerzy:
arcsinx = y ⇔ x = siny = cos(90 − y)
arccosx = 90 − y
arcsinx + arccosx = y + (90 − y) = 90
26 sty 21:45