matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
lusia:
liczby 4,x,9 są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego Liczba x jest równa ? proszę o rozwiązania
26 sty 21:08
Jerzy:
x
2
= 4*9 = 36 ⇔ x = 6 lub x = −6 ( odpada, bo ciąg jest rosnący )
26 sty 21:09