Ciągi:
Calineczka:): Ciągi:
Dany jest ciąg arytmetyczny 5, 8, 11, 14 :
a) Oblicz 30 wyraz tego ciągu
b) Oblicz sumę trzydziestu pierwszych wyrazów tego ciągu zaczynając od 31−go wyrazu.
c) Oblicz sumę 10 kolejnych wyrazow tego ciągu.
16 sty 16:24
Julek:
a2−a1 = r
8−5 = 3
a)
an=a1 + (n−1)r
a30 = 5 + 29*3 = 92
b)
31+29 = 60
A − szukana suma
A= S60 − S30
a60 = 182
S60 = 187 * 30 = 5610
S30 = 97*15 = 1455
A = 5610 − 1455 = 4155
c)
a10 = 5 + 27 = 32
S10 = 37 * 5 = 185
16 sty 16:38
Calineczka:): Dziękuje bardzo
16 sty 16:42