Całki nieoznaczone
dominika: Proszę o pomoc ∫√x*ln(5x)dx
26 sty 20:23
Adamm: przez części
26 sty 20:24
Adamm: | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
∫√x*ln(5x)dx = |
| √x3ln(5x)− |
| ∫√xdx = |
| √x3ln(5x)− |
| √x3+c |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
26 sty 20:26
dominika: Probuję, ale nie wychodzi mi chyba dobrze. Zaraz wrzucę rozwiązanie,jeśli mi dalej nie wyjdzie
26 sty 20:26
dominika: | | 2 | |
W odpowiedzi jest |
| *√x3(3log(5x)−2) |
| | 3 | |
26 sty 20:31
Adamm: dziwna ta odpowiedź, szczególnie że nawet nie napisali stałej całkowania
26 sty 20:33
Adamm: i używają logx, a potem lnx
coś jest zdecydowanie nie tak z twoim zapisem
26 sty 20:33
dominika: Tak tak, powinna byc stala
26 sty 20:34
dominika: To prawda, nie zwróciłam uwagi, dzieki!
26 sty 20:34
dominika: | | 2 | | 2 | |
Mi odpowiedz wychodzi inna niż Tobie = |
| *√x3*(ln(5x)− |
| *√x3) +C |
| | 3 | | 15 | |
26 sty 20:41
jc: Adamm, w maximie i reduce wynik będzie właśnie tak zapisany, bez C i z log zamiast ln.
26 sty 20:41
Adamm: dominika, nie wiem
jak chcesz możesz sprawdzić że mój wynik jest poprawny, obliczając z niego pochodną
z twoim możesz zrobić tak samo
26 sty 20:47
dominika: A mozesz wstawić po kolei jak robiłeś? Bo ja. Wsumie dwa razy i ciagle mi taki wynik wychodzi
26 sty 21:15
Adamm: ja nie wiem czy twój wynik jest dobry, możliwe że jest
| | 2 | | 2 | | 2 | |
∫√xln(5x)dx=∫( |
| √x3)'ln(5x)dx= |
| √x3ln(5x)−∫ |
| √x3*(ln(5x))'dx=... |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
26 sty 21:21
jc: Adamm, Twój wynik jest poprawny, więc ten drugi jest raczej błędny
(różnica nie jest stałą).
26 sty 21:27
dominika: | | 1 | |
Pochodna z ln(5c) to jest |
| , prawda? |
| | 5x | |
26 sty 21:48
Adamm: | | 1 | |
pochodna z ln(5x) jest równa |
| |
| | x | |
26 sty 21:48
dominika: Kurczę, to tu popełniłam błąd. Dzięki wielkie!
26 sty 21:49