ciągi
misiia: Hej pomożecie .?
1.Sprawdź które wyrazy ciagu (a
n) są równe zero;
2.Oblicz ile wyrazów ciągu (a
n) jest większych od −10 a mniejszych od 50. Wyznacz tę wyrazy
a
n=n
2−2
n−30
....

?
26 sty 19:57
Maryla27: 1)
n − 4 = 0
n = 4
a
4=0
26 sty 20:00
Maryla27: | 5n − 20 | |
| = 0 zał. 4n+3>0 |
| 4n + 3 | |
5n − 20 = 0 //:5
n=4
a
4=0
26 sty 20:03
misiia: A 2 zadanie .

?
26 sty 20:16
misiia: Dziękuję ☺
26 sty 20:16
Jerzy:
2)
n2 −2n −30 > −10 i n2 − 2n −30 < 50
26 sty 20:18
misiia: Chyba coś źle robię. Obliczylam Δ=84 .
26 sty 20:26
Maryla27: zad. 2 założenie n ∊ N
+
a
n > −10 i a
n < 50
n
2 − 2n − 30 > −10 i n
2 − 2n + 30 < 50
n
2 − 2n − 20 > 0
Δ = 4 − 4 * (−20) = 84 = 4 * 21
√Δ = 2
√21
| | 2 − 2√21 | |
n1 = |
| = 1 − √21 |
| | 2 | |
| | 2 + 2√21 | |
n2 = |
| = 1 + √21 |
| | 2 | |
n ∊ (−
∞; 1 −
√21) U (1 +
√21; +
∞)
n ∊ (−
∞;−3,6) ≠ N
+ patrz założenie
n ∊ (≈5,6;+
∞) => n ∊ {6; + infty ....................(1)
II nierówność
n
2 − 2n + 30 < 50
n ∊ (−8 ; 10) .................(2)
n ∊ {6,7,8,9)
26 sty 20:34