Rozwiąż równanie w dziedzinie zespolonej
Denis: Rozwiąż równanie w dziedzinie zespolonej:
| | 1 | |
iz2 + (2 + i)z + 1 − |
| i=0 |
| | 2 | |
Muszę nauczyć się rozwiązywać tego typu zadania.
Powie ktoś co powinienem zrobić na początku i później?
Równanie kwadratowe więc pewnie obliczyć deltę
| | 1 | |
Δ= 4+2i+i2 − 4i*(1− |
| i) = 3i2 −2i+4 |
| | 2 | |
Z tego co wiem i
2 powinienem teraz zamienić na −1 więc
Δ=−2i+1
Dalej nie wiem co zrobić, bo delta jest jaka jest. Może i powinienem teraz liczyć z1 i z2?
26 sty 19:54
Adamm: (a+bi)2=−2i+1
masz układ równań, stąd wiesz jaka jest delta
26 sty 19:56
Denis: A wyjaśnisz mi dlaczego tak się stało? Co to za wzór itd?
Chciałbym w tym temacie zrobić kilka przykładów więc dobrze by było jakbym miał choć jeden
dobrze wyjaśniony
26 sty 20:11
Adamm: miałem na myśli pierwiastki drugiego stopnia z delty
wzięło się to z definicji pierwiastka
26 sty 20:14
Denis: A dobra

Myślałem, że to coś głębszego.
Czyli po prostu po wyliczeniu delty liczę te "miejsca zerowe".
Co potem?
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
Wyliczone pierwiastki z wzoru z1= |
| , z2=z1= |
| |
| | 2a | | 2a | |
| | −2−i+2i−1 | | i−3 | |
z1= |
| = |
| , |
| | 2i | | 2i | |
| | −2−i−2i+1 | | −3i−1 | |
z2= |
| = |
| |
| | 2i | | 2i | |
26 sty 20:25
Denis: mała poprawka, bo skopiowałem i zapomniałem usunąć
26 sty 20:26
Adamm: źle
√Δ obliczasz rozwiązując ten układ równań
a+ib będzie twoim pierwiastkiem (dwa takie pierwiastki)
26 sty 20:28
Denis: A dlaczego tylko wzorek z plusem? Mam to po prostu zapamiętać?

O faktycznie. Nie zrobiłem pierwiastka z delty OMG.
zrobię to ale dziwnie mi to wygląda
26 sty 20:39
Denis: Rozpracowałem ten wzór.
Za a podstawiłem "i", a za b "2 + i".
Wyszło mi:
i(9i−4)=0
i=0 v 9i=4 −−> i=0 v i=49
26 sty 20:50
Adamm: a oraz b mają być rzeczywiste
takie rzeczy jak i=0 lub 9i=4 to zwyczajne kłamstwa
26 sty 20:53
Mila:
i
2=−1
| | 1 | |
iz2+(2+i)*z+1− |
| i=0 /*(−i) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Δ=(−2i+1)2−4*(−i− |
| )=4i2−4i+1+4i+2=−4+3=−1=i2 |
| | 2 | |
| | −(−2i+1)−i | | −(−2i+1)+i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2i−1−i | | 2i−1+i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 sty 21:03
Denis: Mila jesteś boska

Nawet nie muszę o nic pytać, bo wszystko zrozumiałem

Ciekawy sposób z tym pomnożeniem przez (−i) żeby pozbyć się współczynnika przy z
2 
Dobrze, teraz kolejny przykład:
z
3=8i
Tutaj już deltą nie da rady, bo mamy trzecią potęgę. Jak to ugryźć?
26 sty 21:48
Adamm: 8i=−8i3
z3+8i3=0
(z+2i)(z2−2iz+(2i)2)=0
26 sty 21:50
Denis: A myślałem, że przykład będzie o wiele cięższy

Mam jeszcze kolejny typ zadania:
Tutaj pewnie trzeba się mocniej pomęczyć

Im to współczynnik przy "i" w rozwiązaniu?
26 sty 23:32
Mila:
To ma być :
i
19=(i
2)
9*i=(−1)
9*i=−i
| 3+i | | 1+i | | (3+i)*(1+i)*(−i) | |
| * |
| *(−i)= |
| = |
| 1−i | | 1+i | | 2 | |
=2−i
im(2−i)=−1
26 sty 23:44
Denis: Dokładnie tak. Nie wiem jak tą potęge naprawić

Ehhh... Nie lubię tych zadań gdzie trzeba wpaść na pomysł żeby coś rozwiązać

Ale bardzo Ci dziękuję za pomoc. Zapamiętuję sposoby jakich można użyć w tego typu zadaniach

Jeszcze powinienem potrafić narysować zbiór.
Na przykład:
{z ∈ C : Re −1/z > 1}
Tu widziałem, że można pod "z" coś podstawić ale nie rozumiem co i dlaczego
27 sty 00:31
Denis: Odświeżam
27 sty 13:01