Rozwiąż równanie
Lichtarz: Bardzo proszę o podpowiedź przy rozwiązaniu tego równania
sinx + sin2x + sin3x = cosx + cos2x + cos3x
26 sty 19:24
Adamm: sinx−cosx=
√2sin(x−π/4)
sin(x−π/4)+sin(2x−π/4)+sin(3x−π/4)=0
| | x+y | | x−y | |
sinx+siny=2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
2sin(2x−π/4)cosx+sin(2x−π/4)=0
sin(2x−π/4)=0 lub cosx=−1/2
26 sty 19:36
Lichtarz: sinx−cosx=√2sin(x−π/4)
Skąd się bierze to równanie?
27 sty 11:33
Lichtarz: To zadanie jest ponad mój aktualny poziom...
27 sty 12:41
Mila:
sinx + sin2x + sin3x = cosx + cos2x + cos3x
(sinx+sin(3x))+sin(2x)=(cosx+cos(3x))+cos (2x)
| | x+3x | | x−3x | | x+3x | | x−3x | |
2*sin |
| *cos |
| +sin(2x)= 2*cos |
| *cos |
| +cos(2x)⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2*sin(2x)*cosx+sin(2x)=2*cos(2x)*cosx+cos(2x)
sin(2x)*(2cosx+1)=cos(2x)*(2cosx+1)⇔
sin(2x)*(2cosx+1)−cos(2x)*(2cosx+1)=0⇔
(2cosx+1)*(sin(2x)−cos(2x))=0⇔
(2cosx+1)=0 lub (sin(2x)−cos(2x))=0
| | 1 | |
cosx=− |
| lub sin(2x)=cos(2x) |
| | 2 | |
dokończ
27 sty 18:06