Wzór Taylora
Patryk: WZÓR TAYLORA POMOCY
Zapisać wielomian Taylora stopnie 5 dla funkcji f(x)=3x w punkcie w0. Podać wzór pozwalający
obliczyć błąd przybliżenia funkcji f przez ten wielomian.
f'(x)=3x*ln3
f''(x)=3x*ln2 3
f'''(x)=3x*ln3 3
f''''(x)=3x*ln4 3
f'''''(x)=3x*ln5 3
teraz:
f(x)= f(w0) + 3w0*ln 3 / 1! *(x−w0) .... + 3w0*ln5 3 / 5! * (x−w0)5 + Rn
Rn= 3c*ln6 3 / 6! * (x−w0)6
I mam pytanie bo coś czuje że nie powinno się podstawiać pod x w0 tylko jakąś inna liczbę
ogólnie rozpiszę mi to ktoś?
26 sty 19:23