Zbadać monotoniczność i ekstremum funkcji.
pytanie:

Zbadać monotoniczność i ekstremum funkcji.
g(x) = ln
2x −7lnx + 4 D=(0,+oo)
g'(x) = 2lnx −7 / x
g(x) = 0 <=> 2lnx−7 / x = 0 = > 2lnx −7 = 0 => x = e
72
I teraz proszę o sprawdzenie czy poprawnie badam znak pochodnej funkcji.
g'(x) > 0 <=> 2lnx−7 > 0 => x > e
72
g'(x) < 0 <=> 2ln − 7 < 0 => x < e
72
Funkcja g(x) maleje na przedziale (0, e
72)
Funkcja g(x) rośnie na przedziale (e
72, +oo)
Pochodna ujemna na przedziale (0, e
72)
Pochodna dodatnia na przedziale (e
72, +oo)
Pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni, wiec w punkcie e
72 jest minimum lokalne. L
I teraz pytanie czy takie coś wystarczy wykładowcy do zaliczenia tego zadania? I mam jeszcze
jedno pytanie czy można zbadać znak pochodnej w inny sposób?