8 | ||
Suma pewnej liczby wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazach 18,12,8,... jest równa 46 | . | |
9 |
1−qn | ||
Sn = a1 * | ||
1−q |
a2 | 21 | 2 | ||||
q = | = | = | ||||
a1 | 18 | 3 |
8 |
| ||||||||||||
42 | = 18 * | ||||||||||||
9 |
|
422 | 1 − (2/3)n | 422 | |||||||||
= 18 * | = | ||||||||||
9 |
| 9 |
422 | ||
= 54(1−(2/3)n // *9 | ||
9 |
422 | 2 | ||
= 1 − ( | )n | ||
486 | 3 |
2 | 422 | |||
( | )n = 1 − | |||
3 | 486 |
2 | 486 − 422 | |||
( | )n = | |||
3 | 486 |
2 | 64 | |||
( | )n = | |||
3 | 486 |
2 | 32 | |||
( | )n = | |||
3 | 243 |
2 | 2 | |||
( | )n = ( | )5 | ||
3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |